На 1 и 2 юни се проведе петото издание на Академия за Иновации: ИДЕИТЕ 2018 – единственото по рода си събитие, което събра отново най-мотивираните, най-амбициозните и най-талантливите студенти на България. Организатори на събитието, което се проведе в Литературен клуб „Перото“ (НДК) бяха Обединени идеи за България и агенцията за иновации Innovation Starter, а Фондация “Градище” беше техен партньор.

През тази година в събитието участваха студенти от Нов български университет (НБУ), СУ “Св. Климент Охридски” (СУ), Технически университет София (ТУ София), Университет за национално и световно стопанство (УНСС), Американски университет Благоевград (АУБГ), Софтуерен университет (СофтУни), Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), а Технически университет Габрово беше представен от екип EniWARE Team.

Над 150 студенти се бориха за голямата награда от 10 000 лв. и посещение на Европейските институции в Брюксел, предоставени от TBI Bank и Европейската комисия в България, еднодневно обучение по “Design thinking”, предоставено от Studio Why & Dutch Design School, 2-месечен платен стаж в отдел “IT Иновации“ на TBI Bank, едногодишен домейн, предоставен от Superhosting,bg, както и награди от Progress и Questers.

В тазгодишната Академия за Иновации: ИДЕИТЕ 2018, участниците имаха възможност да създадат проектите си в една от трите мисии – „Социални решения“, „Изобретения на бъдещето” и „Дигитални иновации“. В журито участваха Изпълнителните директори на 10 бизнес организации, 5 неправителствени и 5 университета.

На 2 юни менторите, които насочваха екипите в подготовката на проектите, имаха тежката задача да излъчат отборите, които отиват при малките журита. Успешно продължилите екипи представиха в 6 минутни презентации идеите си пред малките журита, състоящи се от по 5 човека. Най-добрите шест екипа бяха допуснати до големия финал.

Измежду най-добрите три отбора се класираха Wind of change с идеята си за създаване на денонощни co-studying пространства в района на Студентски град. Освен посещение в Брюксел и предметни награди, те спечелиха и специалната награда – платен двумесечен стаж в отдел “IT Иновации” на TBI Bank. Второ място грабнаха студентите от Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново – Space Division, които представиха идеята си за иновативна учебна програма за ученици и студенти за опознаване на космическите науки чрез лесен метод за сглобяване на куб-сателит. Първенци в състезанието станаха Parnkshare с идеята си за уеб платформа и мобилно приложение за споделено паркиране, което цели да реши един от основните проблеми на големите градове в България. Те получиха наградата от 10 000 лв., както и предметни награди от партньорите.