На 15 октомври в сградата на Български червен кръст в Габрово се проведе обучение по „Дигитални умения и интернет безопасност” с лектор Иван Господинов, експерт по обучения и образователни политики в сдружение „Образование без раници”.

На събитието се водиха дискусии относно това, дали машините могат да заменят човека изцяло, както и за ролята на дигиталните умения в ранна детска възраст. Обсъждан беше и въпросът за знанието, за промяната на мисленето и правилното използване на удобствата, които огромна платформа като интернет ни предоставя.

Основна тема беше KHAN ACADEMY, която добива популярност от 2010г. насам. Тя представлява най-голямата образователна платформа в света, като ни учи не само за училище, но и за живота. Началото на Академията бележи С.Кан, който е създавал видеа за племенницата си, но постепенно е превърнал това в основната си дейност, напускайки работата си. Днес безплатните видеа са достъпни за всички, благодарение на съвместната работа с “Google” по превода. Мотото на KHAN ACADEMY гласи: „ Можеш да научиш всичко!”

Основна идея на KHAN ACADEMY е „Учене до съвършенство”, т.е. няма смисъл да се учи нещо, ако има пропуски преди това. Затова сайтът се ориентира към това, къде човек греши и прави лична програма как да продължи да се обучава в съответната сфера.

Предметите, преведени на български в онлайн-платформата, са биология, математика, икономика, финанси и компютърно програмиране. Видеaта са подходящи за българската образователна система. Информацията се надгражда. Например по математика се започва от събиране и изваждане като се стига чак до логаритми и пр. Има уроци по роботика, история на изкуствата, музика, лични финанси. Тя предлага и опция за кариерно ориентиране. Нещо, от което зрелостниците силно се вълнуват в днешно време, тъй като не всички знаят какво искат да учат или практикуват, след като завършат училище.

Към всеки урок има упражнения, както и опция „подсказване” (когато човек не може да реши определена задача, може да използва „жокер”, който да му покаже следващата стъпка). Всеки може да проследи прогреса си и процеса на работа. Учащият не само гледа видеоклиповете, но и получава подробни данни за това, как се е справил с новия материал, т.е. платформата отчита всяка дейност.

Всеки регистриран има собствен профил, в който може да види прогреса си, както и колко още му остава до усвояването на дадени теми и умения. Проблемните сфери биват показани, отчита се времето за решаване на задачите, както и активността в сайта и в кои сфери човек отделя най-много време. Като награди са предвидени значки и аватари за личния профил.

Сайтът на KHAN ACADEMY
• на английски: https://www.khanacademy.org/
• на български: https://bg.khanacademy.org/

Представена в цифри, популярността на интернет-платформата възлиза на 15 млн. посещения месечно, 40 млн регистрирани потребители от 190 страни, като информацията, представена там, е преведена на 34 езика, сред които е и българският.
Друг, сходен на Академията сайт, е Duolingo, който обаче поставя човек в реална за изучаване на език среда. За учителите предоставя и дигитален клас. Дуолинго притежава опцията „Гласово разпознаване”, т.е. в сайта може да се правят не само писмени, но и устни упражнения. Съществува и едноименното мобилно приложение. Интересното тук е, че изучаващите се включват в превода на текстовете. Приблизително 200 000 потребители превеждат различни текстове (напр. от ВВС), оставят коментари, разговарят и след като всички приключат с превода, сайтът съставя един общ качествен превод.

Друга интернет-платформа обсъждана на събитието беше https://www.ted.com/ . Тя е съставена от кратки лекции, водени от вдъхновяващи хора с идеи, които искат да ги разпространят (пр. Бил Гейтс). Има също и полезни ресурси от разговори, запалващи интереса на потребителя.

БЮЛЕТИН

Запиши се за нашия имейл бюлетин, ако искаш да получаваш повече информация за предстоящи събития.

* indicates required

С ПОДКРЕПАТА НА