За първи път Габрово стана част от Европейската седмица на предприемачеството със събитие, което се проведе на 7 март 2018 г. в Технически университет Габрово. Организатор на инициативата на местно ниво беше Фондация „Градище“. На събитието присъстваха близо 30 души, измежду които студенти, преподаватели, предприемачи и представители на местната администрация.

Представителят на Областния информационен център Ирена Бойновска запозна присъстващите с възможностите за финансиране на малки и средни предприятия, които европейските фондове предоставят.
Георги Стоев, съосновател на Industry Watch, представи своята визия за Габрово като технологичното сърце на България. Според него градът трябва да се превърне в притегателен център за млади хора, предприемачи, фрийлансъри и дигитални номади. Една от първите стъпки е създаване на споделено работно пространство. Инициатива, по която вече работи екипът на Фондация „Градище“.

Регионалният мениджър на FFW за Габрово Божидар Бошнаков разказа за своя път към успеха. През 2013 година той започва работа в офиса на компанията в София, а през 2016-а е вече мениджър. След като предлага да бъде отворен офис в Габрово, му е гласувано доверие и той се връща в родния си град. Две години по-късно той вече разполага с екип от 25 човека. Според него тайната на сплотения екип е да накараш служителите да се гордеят с това, което правят в компанията.

Събития по време на Европейската седмица на предприемачеството се проведоха в още десет града в България, като основен организатор бе платформата EDIT. Партньори на местно ниво бяха Фондация „Градище“, Община Габрово, Технически Университет Габрово и Габрово Daily.